Linux Mint Romania
Dorim să va anunțăm că acum ne găsiți la noua adresă: www.linuxmint.ro
Acolo puteți cere ajutor.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Linux Mint Romania
Dorim să va anunțăm că acum ne găsiți la noua adresă: www.linuxmint.ro
Acolo puteți cere ajutor.
Linux Mint Romania
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

[DE MUTAT]Tutorial Software Manager (mintInstall)

In jos

[DE MUTAT]Tutorial Software Manager (mintInstall) Empty [DE MUTAT]Tutorial Software Manager (mintInstall)

Mesaj Scris de ckristi Lun 05 Iul 2010, 15:23

In primul si in primul rand, ce este Software Manager? Cum ii spune si numele este o aplicatie care poate gestiona software-ul de pe un calculator cu Linux Mint. Numele ei “de baza” este mintInstall, ajuns acum la versiunea 7.1.7 (in Linux Mint 9 -Isadora-).



Se poate observa ca aplicatia este destul de “simpla”. Contine un meniu cu patru elemente, iar pagina de lucru este impartita in 12 categorii de software. Fiecare dintre aceste categorii ascunde intre cateva zeci de aplicatii si cateva mii, in total aproximativ 30.000 de aplicatii.

Cea mai interesanta categorie, din punctul meu de vedere, este cea denumita “Featured”. Aceasta contine o serie de aplicatii foarte utile (aproximativ 30) selectate de cei din echipa Linux Mint pentru a face acomodarea mai usoara utilizatorilor noi si celor veniti din lumea Windows. Veti gasi aici programe precum Skype, Picasa, VirtualBox, Filezilla, Wine, etc.

Meniul este si el simplu, continand 4 elemente principale: File, Edit, View si Help.

Meniul File contine un singur element, si anume Close. Banuiesc eu ca va dati cu totii seama la ce duce o alegere a acestei optiuni… evident, aceasta va inchide aplicatia.

In meniul Edit veti gasi 3 optiuni: Preferences, Account Information si Software Sources. In Preferences veti gasi alte 3 suboptiuni: “Search in packages summary (slower search)” care daca este bifat va cauta si in scurta prezentare a pachetelor cuvintele cheie pe care le scrieti in textbox-ul din dreapta sus a aplicatiei. Aceasta va ajuta sa gasiti mai usor aplicatii pentru care nu stiti cam cum se numesc exact pachetele. A doua suboptiune “Search in packages description (even slower search)” va instrui aplicatia sa caute si in descrierile “pe larg” ale aplicatiei cuvintele cheie, facand si mai usoara (dar si mai lenta) operatiunea de cautare a anumitor pachete. A treia suboptiune instruieste Software Manager-ul daca sa deschida link-urile folosind propriul motor de randare HTML sau folosind un browser extern. Aceasta optiune se numeste “Open links using the web browser” si poate fi bifata sau debifata.

A doua optiune in meniul “Edit” este Account Information. Cu aceasta unealta va veti crea un cont, in caz ca nu aveti deja, in comunitatea Linux Mint. Odata conectati la acest cont veti putea sa scrieti comentarii despre diversele aplicatii instalate. Puteti sa impartasiti, astfel, cu ceilalti utilizatori ai Linux Mint ce anume va place si ce nu va place la o anumita aplicatie.


A treia optiune din meniul “Edit” este “Software sources”. Aceasta optiune va permite sa alegeti locatia de unde sistemul isi va download-a pachetele pentru update/instalare. Daca aveti o conexiune care suporta viteze mai mari pentru traficul metropolitan va recomand cu caldura sa intrati in Software Sources; veti fi rugati sa introduceti parola user-ului cu drepturi administrative (voi presupune ca sunteti acel user, asa ca va trebui sa utilizati parola personala). Apoi va aparea urmatoarea fereastra:


Va sfatuiesc sa nu modificati nimic in tab-ul “Linux Mint” decat daca stiti bine ce faceti. Insa, pentru a imbunatati viteza de download din depozitele de software Ubuntu (unde se afla majoritatea aplicatiilor din Linux Mint) in tab-ul “Other Software” alegeti "Ubuntu 10.04 ‘Lucid Lynx’" si apasati jos "Edit…". Schimbati, apoi, URI-ul din archive.ubuntu.com in ro.archive.ubuntu.com. Identic procedati si pentru "Recommended updates". La "Important security updates" si restul de optiuni va sfatuiesc sa lasati URI-urile neschimbate, tot asa, cu exceptia cazului in care stiti ce aveti de facut. In principiu, modificand doar cele doua optiuni expuse de mine mai sus procesul de update va deveni mult mai rapid. Cam atat despre meniul “Edit”.

Meniul “View” contine doar doua elemente care pot fi bifate sau debifate. Acestea sunt: “Available packages” si “Installed packages”. Astfel aveti posibilitatea sa filtrati ce pachete vreti sa va arate aplicatia: pe cele instalate, pe cele care pot fi instalate.. sau, bineinteles, nici una din optiunile de mai sus. Ceea ce este cam de neinteles, dar… daca vreti sa vedeti categoriile goale, nimeni nu va poate opri. Doar debifati ambele optiuni. :-)

Meniul “Help” contine doar optiunea “About”, care va afiseaza casuta de dialog pe care v-am aratat-o inca din prima poza din acest tutorial.

Pentru a instala un pachet, mai intai il puteti cauta fie navigand prin categorii si dand mult scroll printre cele multe pachete sau cautand aplicatia dupa nume, scurta prezentare sau descriere completa (in functie de cum ati setat preferintele in meniul “Edit”. Eu aleg de obicei varianta 2 deoarece mi se pare mai usoara. Am ales sa instalez jocul glest:


Dupa ce il gasiti in lista de pachete, faceti click pe el si in coltul din dreapta sus veti vede un buton de “Install”. Imediat sub numele pachetului veti vedea descrierea scurta “A free 3d real-time customizable strategy game” plus cateva informatii utile despre pachet si site-ul oficial al aplicatiei. In partea de jos a ecranului veti vedea descrierea pe larg a pachetului precum si comentariile celor care au instalat jocul, asa cum va spuneam ca puteti si voi comenta dupa ce va creati contul in comunitatea Linux Mint:


Pentru a dezinstala un anumit pachet, urmariti aceiasi pasi ca la instalare. Cautati pachetul care este instalat deja, fie prin accesarea categoriilor fie cu ajutorul Search box-ului din coltul dreapta sus al aplicatiei. Apoi, dupa ce alegeti aplicatia care este deja instalata, in loc de butonul “Install” in coltul din dreapta sus va aparea butonul “Remove”. Tot ce trebuie sa faceti e sa-l apasati si aplicatia se va ocupa de dezinstalarea pachetului respectiv.

Un lucru care merita mentionat este ca dupa ce dai spre instalare/dezinstalare un pachet.. tu te poti plimba in continuare prin meniurile/categoriile de pachete si poti chiar initializa alte procese de instalare/dezinstalare gratie unei noi imbunatatiri aduse in noua versiune de Software Manager care gestioneaza toate instalarile/dezinstalarile in fundal pe baza unei cozi de asteptare.


[Varianta cu poze o gasiti la mine pe pagina, vedeti semnatura :-)]
ckristi
ckristi

Mesaje : 379
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 43
Localizare : Bucuresti, Romania

http://www.druid.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum